Ecos de la terra

Defensores ecofeministes contra l'extractivisme

Una companyia minera s'instal·la en una muntanya.

Una empresa energètica construeix una presa al riu.

Una transnacional fustera tala arbres a la selva.

Tot el que es produeix marxa fora, travessa la frontera.

Gràfic amb una pala excavadora que treu terra.
Fotografia d'una papallona negra i taronja sobre unes fulles verdes

Els països del Nord Global gaudeixen de llum, aigua, gas i molts altres serveis...

 

Però què passa al Sud Global?

Fotografia d'un espai gran de terra seca.
Fotografia d'un capvespre, amb el sol marxant per darrera d'un cap que s'endinsa al mar.
Fotografia en blanc i negre de tres noies omplint grans ampolles d'aigua en una font, vestides amb roba tradicional.
Fotografia d'una paisatge selvàtic, amb palmeres, i la vora d'una platja.

Ecos de la terra és un documental protagonitzat per sis dones connectades per una mateixa lluita: la protecció de la terra i la vida davant els projectes extractivistes que destrueixen els seus territoris.

Una producció de

CooperAcció i Crisàlide Comunicació

Tràiler

ECOS DE LA TERRA

60 min.

Catalunya, 2024

Com vius si l'aigua que surt per l'aixeta conté metalls pesants? Què cultives quan la terra està contaminada? Com et cuides si l'aire que respires és tòxic? El capitalisme pretèn garantir la qualitat de vida de les persones. Però, la vida de qui?

 

Per mantenir el ritme frenètic dels països del Nord Global és necessari un nivell de producció d'energia voraç. Una quantitat de matèries primeres inassumible de generar pels estats consumidors. Per aconseguir-ho, cal buscar els recursos en altres territoris.

 

L'extractivisme és un model econòmic i social que sacrifica les terres i les comunitats d'un lloc, per proveir de riqueses un altre. Els territoris del Sud Global veuen com les màquines excavadores buiden les muntanyes, destrueixen les selves i contaminen els rius. Sovint la seva presència és acompanyada de violència directa.

 

Però, per damunt del soroll de la maquinària, se sent l'eco de les veus que resisteixen: sis dones que lluiten per recuperar una terra que els pertany.

Fotografia d'un gran tub que expulsa aigua marrona a la llera d'un riu.
Fotografia del reflex dels arbres i la vegetació en una superfñicies d'aigua.

La presència d'empreses extractivistes en un territori té un impacte directe en la comunitat local i, especialment, en les dones.

Fotografia d'un vaixell de gran tamany ple de contenidors, encorat en un port industrial ple de grues i contenidors a terra.

Elles s'encarreguen sovint de buscar l'aigua, de posar el menjar a la taula, de cuidar la casa i la família. Elles sustenen la vida. Però què passa quan la vida ja no és possible?

Fotografia d'una dona afro d'esquenes a la càmera, carregant un bidó d'aigua al cap i subjectant-lo amb les mans.
Fotografia d'una pendent de terra i vegetació a la muntanya.
Fotografia d'una cova en la muntanya, vista de des de baix, on la vegetació omple les parets.

Davant del sistema capitalista que prioritza el benefici econòmic, les protagonistes d'Ecos de la terra exposen alternatives més compatibles amb la vida. Des d'una mirada ecofeminista parlen sobre models de subsistència que col·loquen la vida al centre. I no únicament la dels humans, també la dels animals i els ecosistemes. I parlen de reparació. Qui pagarà el mal que s'ha fet? Com es compensaran els danys provocats per segles d'endeutament i saqueig?

Els moviments feministes estan al capdavant del procés de transformació del sistema.

 

Les dones estan en la primera línia de foc quan es tracta de l'extractivisme, però també són les que lideren la lluita per trobar alternatives. És un clam que ressona amb força i que té el seu origen als territoris del sud.

Protagonistes

Fotografia de Maria Victoria Chávez, mostrant la ploma ancestral que du a l'arrecada.

Maria Victoria Chávez

Ha viscut en l'exili durant anys. El govern de El Salvador la té en el punt de mira. És una de les cares visibles de la lluita contra la mineria al país. I això, implica riscos de mort. Maria Victoria Chávez és líder indígena i membre d'organitzacions salvadorenques per a la defensa de la terra i els drets humans.

Fotografia de mig cos de Leyla Andrea Arroyo de perfil i somrient

Leyla Andrea Arroyo

Ha format part dels Procesos de Comunidades Negras de Colombia, un camí de reconeixement dels drets de les poblacions afrodescendents a l'estat sud-americà. Després d'anys de lluita, són propietaris ancestrals de les terres del Pacífic, la zona del país amb més projectes extractivistes legals i il·legals.

Fotografia de Georgine Kengne somrient.

Georgine Kengne

És economista i representant al Camerun de WoMin, una aliança panafricana que treballa en la defensa dels drets de les comunitats i de les dones que fan resistència als projectes extractius. L'organització ha impulsat la campanya "Dret a dir NO", una aposta per l'oportunitat dels pobles a negar-se a l'extractivisme.

Fotografia de Jana Nahkal de perfil, amb els braços creuats.

Jana Nakhal

És urbanista i representant de la Network of Mediterranean Feminist Urban Planners. Forma part de moviments feministes que exposen la relació directa entre els conflictes armats, que destrueixen la terra i desplacen la població, i la implantació de projectes extractius en zones de conflicte i guerra.

Fotografia de Camila Esguerra Muelle recolzada cap a l'esquerra.

Camila Esguerra Muelle

Professora a la Universitat Nacional de Colòmbia, és coautora de l'estudi Treure el deute de la casa i el cos, on es parla de la relació entre l'endeutament públic dels estats i les pràctiques neoliberals de l'extractivisme, que han buidat durant segles els territoris del Sud Global en benefici del Nord Global.

Fotografia d'Uzuri Aboitiz de perfil i somrient

Uzuri Aboitiz

És antropòloga i professora a la Universitat del País Basc, a més de coautora de l'estudi Treure el deute de la casa i el cos, on també es tracta l'impacte que té el deute públic en l'esfera privada i, especialment, en la realitat de les dones, que són responsables de la sostenibilitat de la vida.

Agenda

Cartell oficial del documental Ecos de la Terra

Pròximament

Aviat publicarem les dates de projecció d'Ecos de la terra.

Amplia informació

Capgirem el món. Aprofundeix aquí en els projectes que busquen transformar un sistema econòmic i social que determina quina zona és sacrificada i quina beneficiada.

 

Continua la teva investigació més enllà del documental, amb entrevistes, informes, campanyes i altres materials extres.

Gràfic amb un mapa mundi delineat, girant cap per avall.

Entrevista

Marta Garrich

Fotografia de Marta Garrich

Fa més d’una dècada que la Marta Garrich viu i treballa a Sud-àfrica. Forma part de moviments feministes com WoMin, una organització dedicada a la defensa dels drets de les comunitats i les dones que resisteixen contra projectes extractius.

Quin tipus de projectes extractivistes hi ha a l’Àfrica?

 

Des de fa més d’una dècada, l’accent ha estat posat en l'energia bruta i en l'extracció de petroli i de gas, però ara també trobem molts projectes d'energia com preses hidràuliques de gran envergadura, cerca de combustibles fòssils i grans plantacions de l'oli de palma.

 

 

Quins són els principals impactes?


Parlem d'impactes ecològics com la contaminació, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat, però també de conseqüències socials com el desplaçament de comunitats senceres o la pèrdua de maneres de fer, de subsistència, de relacions intercomunitàries i de tradicions. L’extractiva és una indústria violenta i són les comunitats, i especialment les dones, les que estan en la primera línia de foc i sovint són qui internalitzen els impactes.

 

Què és el deute climàtic?

 

Àfrica només genera un 2% de la pol·lució atmosfèrica, en canvi, és el territori on els efectes del canvi climàtic es noten molt més severament. Ho veiem en la migració, en la gent que es desplaça perquè senzillament la vida als territoris on viu ja no és possible.


Quina implicació hi té el Nord Global?

 

Les multinacionals que avui dia buiden els territoris de l'Àfrica són companyies amb seu a territoris del nord com Nord-amèrica o Europa. Les cadenes de valor comencen i acaben sempre al nord, i en un terreny de joc que està dissenyat per l'interès d’uns pocs.Un nou camp on ho veiem és en l’impuls per les energies verdes i les transicions verdes.

 

Vídeo

Treure el deute de la casa i el cos

Entrevista sobre processos d'endeutament provocats per l'extractivisme i els seus efectes en la vida i l'autonomia de les dones.

 

Camila Esguerra Muelle i Uzuri Aboitiz parlen en aquest vídeo sobre la relació entre l'extractivisme i el deute públic i privat.

A partir de l'estudi Treure el deute de la casa i el cos han analitzat com esdevenen els processos d'endeutament dels estats, com afecta en l'economia de les llars, i quin impacte té en l'autonomia de les dones.

 

PRODUCCIÓ CooperAcció i Crisàlide Comunicació    PRODUCCIÓ EXECUTIVA Laia Otero i Joana Bregolat (CooperAcció)    DOCUMENTACIÓ Paula Solís Gilabert    GUIÓ Paula Solís Gilabert i Míriam Vila    MUNTATGE I EDICIÓ Marta Ribera Graells    FOTOGRAFIA I DISSENY GRÀFIC Marta Ribera Graells    DISSENY WEB Paula Solís Gilabert

AGRAÏMENTS

Maria Victoria Chávez

Leyla Andrea Arroyo

Camila Esguerra Muelle

Uzuri Aboitz

Georgine Kengne

Jana Nahkal

Marta Garrich

La Bonne

Nayarit Mujeres y Juventudes

Movimiento Ecofeminista de El Salvador

Proceso de Comunidades Negras de Colombia

WoMin

Xarxa d’Urbanistes de la Mediterrània

Col·lectiu Punt 6

A totes les persones que van participar a les jornades internacionals de defensores “En defensa de la vida. Resistències ecofeministes a l’extractivisme”, a les convidades presents i a les que no van poder assistir, i a les persones que van fer florir converses i debats als diferents espais.

 

A la llarga genealogia d’activistes, investigadores i militants ecofeministes que han posat el cos, el temps, la vida i les experiències al servei de la història per crear un saber ecofeminista popular i internacionalista.

CONTACTE

comunicacio@cooperaccio.org

Logo de CooperAcció
Logo de Crisàlide
Logo de la Generalitat de Catalunya
Logo de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual 4. Internacional

Create a

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que tengas la mejor experiencia de usuaria. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies